De uitbarsting van Goma: digitale technologie en vroegtijdige waarschuwing

De veiligheids- en humanitaire crisis, die het oosten van de Democratische Republiek Congo al meer dan twee decennia teistert, heeft ertoe geleid dat beschermingsfactoren strategieën hebben bedacht om het lijden van de bevolking in risicogebieden te voorkomen en te beperken. Dit is het geval voor organisaties die werken op het gebied van gender gerelateerd geweld en voedselzekerheid.

Om dit te bereiken worden communicatieapparatuur (HF-radio) en mobiele telefoonnetwerken gebruikt om de verspreiding van informatie onder de leden van de gemeenschap te vergemakkelijken. Individuen die in dezelfde regio wonen kunnen zo met elkaar communiceren via een communicatieapparaat dat is opgesteld door partners in het veld.

In 2002, tijdens de laatste vulkaanuitbarsting in Goma, hadden de DRC en het oosten van het land weliswaar een beperkt aantal telecommunicatiebedrijven. Deze sector zal rond 2003 een sterke explosie ondergaan na de Inter-Congolese dialoog van Sun City. In de nasleep van de overeenkomsten zullen bedrijven als Vodacom en Airtel zich inzetten in de steden Goma en Bukavu. Families die vanwege oorlog van elkaar zijn gescheiden zullen zich opnieuw herenigen via digitale technologie.

Jongeren behoren tot de eerste gebruikers van deze nieuwe informatie- en communicatietechnologie. Op 22 mei 2021, wanneer er weer een vulkaanuitbarsting plaatsvindt, hebben de meeste huishoudens een mobiele telefoon om te communiceren met familieleden in een land waar de wegeninfrastructuur geen fysiek contact tussen mensen mogelijk maakt.

Communicatietekort

Ondanks de ontwikkeling van mobiele applicaties stuitte het beheer van de crisis, veroorzaakt door de uitbarsting van de Nyiragongo-vulkaan, op veel uitdagingen: o.a. het gebrek aan subsidies voor het vulkanologische observatorium van Goma, een structuur die verantwoordelijk is voor het volgen van seismische bewegingen. Het vallen en opstaan ​​​​geobserveerd ten tijde van de eerste tekenen van de uitbarsting toonde de limieten in dit gebied. Dit gebrek aan professionaliteit werd tot een week na de uitbarsting waargenomen. Deze uittreksels, gepubliceerd in traditionele media en sociale netwerken, bevestigen het waargenomen ongemak:

“DRC: De uitbarsting van een tweede vulkaan bij Nyiragongo was vals alarm. De Congolese regeringswoordvoerder kondigde de uitbarsting aan van een andere vulkaan in de buurt van Nyiragongo waarbij in Goma 34 mensen om het leven kwamen. Dit was uiteindelijk niet het geval”, aldus AFP, 29-05-2021 13-09 / Nieuws.

Actu 30.cd informeert op zijn beurt dat het team van vulkanologen die naar de top vertrokken, terug is in het vulkanologische observatorium van Goma. Ze is geruststellend en toegewijd om altijd haar werk te doen. Honoré Ciraba, die de groep leidde, gaf ons goede informatie over de activiteit van Nyiragongo, die niet langer een gevaar vormt om in welke richting dan ook uit te barsten. Vals alarm op Nyamulagira. Er is zojuist een vliegtuig over het hele gebied van de flanken van deze vulkaan gevlogen. Er werd geen uitslag gezien. Het ging eerder om intense houtskoolactiviteiten waarvan de rook werd gezien als vulkaanactiviteit.

Ligrerandlac.com/article van 29/05/21 titel: “Bevestigd door de Militaire Gouverneur van Noord-Kivu en de Nationale Minister van Communicatie en woordvoerder van de Congolese regering is de Nyamulagira-vulkaan niet uitgebarsten” . In hetzelfde register schrijft mahariki.net: Goma / security: “Nieuwe uitbarsting of niet van de Nyamulagira-vulkaan: Patrick Muyaya (Nationaal Minister van Communicatie en woordvoerder van de Congolese regering) bevestigt en ontkent”.

In een ander hoofdstuk publiceert radiookapi.net: “wat ik vraag is dat, ondanks de frustraties en ondanks de moeilijkheden, je gewoon moet begrijpen dat niemand voorbereid was en dat we nu het hele systeem aanpassen zodat zij (Monusco-personeel en hun gezinsleden) beter kunnen leven ”, Bintou Keita, Speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de VN in de DRC.

Het lot van de ontheemden

Naar schatting zijn meer dan 400.000 mensen ontheemd na de uitbarsting van de Nyiragongo-vulkaan. De stad Bukavu heeft tot nu toe ongeveer 10.000 ontheemden opgevangen. De vereniging van verkopers en kopers van huishoudelijke wedertewerkstelling voor sanitatie en integrale ontwikkeling, AVARMADI, heeft haar team ingezet in de haven van Bukavu om slachtoffers van rampen in Goma op te vangen. Deze VZW is gespecialiseerd in de begeleiding van jongeren en registreert huishoudens en niet-begeleide minderjarigen. Om het contact met de ontheemden te onderhouden, zorgt Avarmadi ook voor het registreren van het telefoonnummer van de slachtoffers.

De ontheemden, die elkaar in de haven ontmoetten, zijn zich bewust van de rol die sociale netwerken hebben gespeeld bij de ramp in Goma. De verschillende mobiele applicaties vergemakkelijkten zo het contact tussen leden van gescheiden gezinnen. Geconfronteerd met de stroom aan informatie moesten we voorzichtig zijn en het kruiselings controleren. Echter een ongelukkig feit om te melden is de onderbreking van de applicatie voor mobiel geld en het onvermogen om de wijziging van de telefoon in te trekken.

Justin Bonjo is net aangekomen uit Goma aan boord van de boot. Justin is werkzaam bij een internationale organisatie en wordt vergezeld door zijn hele familie. Justin erkent dat telecommunicatienetwerken hem hebben geholpen zijn familieleden te vinden en de echte informatie te valideren. Tijdens de crisis, veroorzaakt door de vulkaan, zag Justin digitale communicatie als een “middel van bescherming”.

De jeugd wordt gemobiliseerd

Deze categorie van de bevolking is niet onverschillig gebleven voor deze humanitaire tragedie in de stad Goma. In Bukavu heeft de provinciale jeugdraad een kader gecreëerd voor overleg over de opvang van ontheemden. Deze jonge vrijwilligers gebruiken sociale netwerken om de lokale gemeenschap te sensibiliseren en ontheemden te informeren over de diensten die voor hen beschikbaar zijn. Volgens Joëlle Sambo, coördinator van de jeugdraad, worden 97 jongeren toegewezen aan de transitsite van Ndendere (Bukavu) om de ontheemden op te vangen. Alle informatie loopt via een operationele WhatsApp-groep die toegankelijk is voor jonge vrijwilligers.

Sinds 31 mei zenden enkele lokale radiostations het bulletin “Vulkaan, onze buurman” uit. Dit programma van vijftien minuten informeert het publiek over de evolutie van de Goma-vulkaan en de humanitaire situatie van de ontheemden. Deze nieuwsbrief is een initiatief van jonge journalisten, ondersteund door de NGO Internews Grands Lacs. Zo zijn redactieteams aanwezig in de steden Goma, Bukavu, Kigali, Bujumbura en Kampala.